Namíbia gyémántjai

Messier 7 a Skorpió csillagképben

Namíbia gyémántjai
Éder Iván
Namíbia gyémántjai

Namíbia varázslatos ország. Persze, a csillagos égbolt az, amely a látogatásaim fő célpontja volt, viszont az ország természeti szépségei, élővilága, klímája, hangulata és aurája is legalább ennyire magával ragadt. A Namíb-sivatag homokdűne-óriásait is itt találjuk, ahol a Sivatagi-show c. film egy részét is forgatták. Itt a homok tiszta, közelről nézve milliónyi apró, csillogó kövecskéből áll. A sivatagban vannak azok a híres gyémántlelőhelyek is, melyek oly sok bevándorlót vonzottak a 18. század végén. A gyémánt, a sivatag és Namíbia kapcsolata azonban nem csak földön, hanem az égre tekintve is létezik. A fenti fénykép - mely persze Namíbiában készült - a sivatag homokjára kiszórt ragyogó gyémántokra emlékeztet, én legalábbis valahogy így képzelném el a jelenséget.

Messier 7, avagy Ptolemaiosz nyílthalmaza

A kép a Messier 7 (NGC 6745) nyílt csillaghalmazt mutatja, mely a Skorpió fullánkjánál helyezkedik el, közvetlenül a Nyilas csillagkép határán. Nagyon látványos, összfényessége 3,3 magnitúdó, kedvező körülmények között szabadszemmel is könnyedén megfigyelhető. Gyakran Ptolemaiosz halmazaként is említik, hiszen Claudius Ptolemaeus római-görög (alexandriai) csillagász időszámításunk után 130-ban már feljegyzést tett róla, mint ködös folt. A csillagcsoport 80 tagot számlál, átmérője 25 fényév és mintegy 1000 fényévnyire helyezkedik el tőlünk. Látóiránya a tejút centrumától mindössze pár fokkal tér csak el, így a relatív közeli halmaz összefüggő, távoli sűrű csillagszőnyeg előtt figyelhető meg. A csillagszőnyeg egyhangúságát sötét porfelhők törik meg, melyek közül az egyik ezen a képen is szép párost alkot a halmazzal.

A halmaz mínusz 34,8 fokos deklinációjával a legdélebbi objektum Messier 110-es listáján, ezért Magyarországról elég kedvezőtlen helyzetben, alacsonyan a déli horizont felett látható. Ennek ellenére tiszta, hold- és fényszennyezés-mentes égbolt alól már szabadszemmel is megpillantható a nyári hónapokban, de egy kicsi binokulár biztosabban, már könnyedén megmutatja. Namíbiában viszont a fejünk fölé, zenitig is felkúszik, mely ideális feltételeket teremt a megfigyeléséhez. Az ottani kristálytiszta levegőnek köszönhetően viszont már a horizont felett pár fokkal is nagyon feltűnő jelenség.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8, LRGB szűrőkkel
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
50 perc RGB
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2016 május
Légköri állapot:
Átlátszóság: 10/10, Nyugodtság: 9/10
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók