Égi Rózsa

A Trifid - köd (M 20) és az M21 nyílthalmaz - (Nyilas, Sagittarius)

Égi Rózsa
Éder Iván
trifid-köd

A rózsa fejét alkotó Trifid-köd porból és Hidrogénből álló gázfelhő, mely születő csillagok bölcsője. Nevét az égitestet három részre szabdaló sötét porfelhők jellegzetes távcsöves látványáról kapta. A köd anyaga gravitációs hatások következtében összesűrűsödik, és csillagok formálódnak belőle. A megszületett fiatal, forró csillagok erős ultraibolya sugárzása a körülöttük levő hidrogén gázt ionizálják, fénylésre gerjesztik, mely a köd jellegzetes vörös színét adja. Ez az ionizáció hasonló Földünkön megfigyelhető sarkifény-jelenséghez, hiszen ott is a légkörben levő gázok ionizációjának jelenségét láthatjuk.

M20, Trifid-köd
M20, Trifid-köd
kék reflexió

A köd nem csak hidrogénből áll. A por sötét sávként takarja el a mögötte levő világító hidrogén felhőt, illetve a közelében levő fiatal csillagok fénye szépen meg is világítja azt. A porköd a csillagok fényét részben elnyeli, részben visszaveri. Jellemző, hogy a rövidebb hullámhosszúságú kék fényt jobban visszaveri, mint a vöröset, így a reflexiós köd kék színben pompázik (ez a jelenség felelős a földi légkör kék színéért is). A jelenséget (és a reflexiós köd kék színét) tovább erősíti, hogy a környező fiatal csillagok igen forróak, kékes színűek.

a rózsa szára

A rózsa tövét az M 21 katalógusszámú nyílt csillaghalmaz alkotja. A rózsa szárát és levelét hasonlóan fényes kék csillagok rajzolják ki. Az M 21 valószínűleg fiatal csillagpopuláció, melynek csillagai (pontosabban azok csillagszele) a szülőanyagukat képező ködöt már szertefújta.

Erről a területről szélesebb látómezejű fevétel is készült, mely itt található!

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, Paracorr Type-II (860mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 550D
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
86x5 perc (7 óra 10 perc összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2012.06.17.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 10/10, Nyugodtság: 7/10, Hőmérséklet: +4°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók