A Lagúna és a Trifid-köd (M8, M20)

a Nyilas csillagképben

A Lagúna és a Trifid-köd (M8, M20)
Éder Iván

Ezek a színpompás ködök talán a Nyilas csillagkép legszebb objektumai. A bal oldali Lagúna-köd nevét a köd közepén kacskaringósan átfutó jellegzetes széles sötétebb sávról kapta. A jobb oldali Trifid-köd pedig az égitestet három részre szabdaló porfelhők jellegzetes távcsöves látványáról kapta a nevét. Mindketten születő csillagok bölcsői. A ködök anyagából csillagok születnek, melyek ultraibolya sugárzása a körülöttük levő hidrogén gázt ionizálják. Ez az, ami jellegzetes vörös színben pompázik. De a köd nem minden része ionizált és nem csak hidrogénből áll. Mindkét objektum reflexiós ködöt is tartalmaz, melyben jelentős por is található. A csillagok fényét visszaverő köd kék színben játszik, mert a fiatal csillagok igen forróak, tehát kékes színűek. Míg a Trifid-köd körül ez feltűnő, a Lagúnánál kevésbé egyértelműen színezi a részleteket a kék felé. A Trifid-köd feletti nyílt csillaghalmaz az M21 katalógusszámot viseli.

A lenti részletképen a Lagúna-köd látható, melyben ún. bok-globulák is megfigyelhetőek. Ezek sötét csomók, nyúlványok, melyek a születő csillagokat körülvevő sűrű anyagfelhők, a csillagok "magzatburkai". Ezt még nem fújta szét a megszületett égitestek csillagszele. Egy laza halmaz is megfigyelhető benne (a sötét sávtól balra), melyet valószínűleg a köd anyagából már korábban megszületett csillagok alkotják.

Magyarországról is megfigyelhető fényes objektumok, akár már egy binokulárral is azonosíthatóak halvány ködösségként a koranyári égbolton.

M8, Lagoon nebula
Messier 8, Lagúna-köd

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
18x2,5 perc (45 perc összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2010.05.10., 2012.06.21.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 10/10, Nyugodtság: 10/10, Hőmérséklet: +10°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók