A Lagúna-köd (Messier 8)

A Nyilas csillagképben

A Lagúna-köd (Messier 8)
Éder Iván

A Nyilas csillagkép irányában található a Tejút központi, legfényesebb része, ahol rengeteg látványos mély-ég objektum figyelhető meg. Ezek közül az egyik legszebb a Lagúna-köd (M8, NGC6523), mely méretével, fényességével és változatosságával is mind közül kiemelkedik.

Messier 8-as katalógusszámú objektuma egy gáz- és porködökből álló óriási csillagbölcső, melynek anyagából csillagok születnek. A megszületett fiatal, forró csillagok erős ultraibolya sugárzása a ködben levő gázokat ionizálja és ezáltal fénylésre gerjeszti. A kibocsátott fény jellegzetes vonalakban sugároz csak, mely a gázokra jellemző hullámhosszúságú, azaz színű. A legdominánsabb elem, a hidrogén emissziója a vörösben a legerősebb (656 nm), így a köd jellemző színe vörös lesz. De más gázok is jelen vannak (pl. oxigén), amelyek más-más színben fénylenek, így a köd fényképen megjelenő színe ezeknek a keverékéből adódik.

A már megszületett csillagok gravitációs tere és ún. csillagnyomása a köd szerkezetében is izgalmas formációkat hoz létre, ívek, nyúlványok már-már 3 dimenziós látványát élvezhetjük.

A por jelenléte is egyértelmű: a sötét csomók, nyúlványok sűrűbb anyaga ún sötétködöket formálnak, melyek a mögöttük levő fénylő gázt takarják ki. Ezek a porcsomók sok helyen ún. bok-globulákat formáznak, melyek belsejében már elkezdődött a csillagsűrűsödés, vagy akár már protocsillagok is kialakultak. Látható a finom por egész ködkomplexumot körülvevő halvány kékes színű fénylése is. Ez utóbbi a reflexiós ködök kategóriájába tartozik, ahol a port a környező csillagok fénye egyszerűen megvilágítja és ezt a fényt veri vissza, vagyis reflektálja a köd anyaga hozzánk.

A Lagúna-köd előterében egy laza csillagcsoportosulás, egy nyílt csillaghalmaz is megfigyelhető, mely az NGC 6530-as katalógusszámot viseli.

A területről korábban készült nagyobb látószögű képek:
Lagúna és Triffid-köd 200/710 + 5DmkII
A Tejút-centrum és a Skorpió színei

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, Paracorr Type-II (860mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
100 perc RGB
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m)
Légköri állapot:
Átlátszóság: 10/10, Nyugodtság: 8/10, Hőmérséklet: +15°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

A kép az Astronomy Photographer of the Year Book 2016 címlapján szerepel.


További ajánlott fotók