A Nyuszi-köd (NGC 2359)

A Nagy Kutya csillagképben

A Nyuszi-köd (NGC 2359)
Éder Iván

A Nagy Kutya (Canis Maior) csillagképben található világító gázfelhő egy nyúlhoz hasonlítható jellegzetes alakzatot formál, melyben a buborék az állat fejét, a WR csillag a szemét, tőle feljebb, jobbra-balra kinyúló ködösség a két fülét, a jobbra lent elnyúló ködösség pedig a mellső lábát alkotja. Thor sisakjaként is emlegetik a ködöt, ekkor az alakzatot 90 fokkal "balra" elforgatva kell értelmezni.

Az NGC 2359 katalógusszámú emissziós köd körülbelül 15.000 fényévre helyezkedik el tőlünk. A közepében egy fiatal, ám nagy tömegű és nagyon forró Wolf-Rayet csillag található (WR 7), melynek folyamatosan kiáramló anyagából fejlődik a köd. A központi csillag igen rövid életű, már néhány millió év után valószínűsíthetően szupernóvaként fog felragyogni, de fekete lyukká is alakulhat. A képen a fényes zöld buborék közepe felé, ragyogóan fényes kékes csillagként azonosítható. A ledobott és folyamatosan kiáramló gázfelhőt a csillag erős ultraibolya sugárzása gerjeszti fénylésre, melyben az oxigén (zöld) és a hidrogén (vörös) emissziója dominál. 

Az objektum hazánkból a téli, kora tavaszi hónapokban figyelhető meg, közel a déli horizonthoz. Nem túl kedvező a helyzete, de már egy 8-10 cm-es távcsővel is elcsíphető. Egy UHC, vagy OIII szűrő sokat segít a megpillantásában. A kép Namíbiából készült, ahol az objektum sokkal magasabbra emelkedik a horizont fölé, így kedvezőbb a megfigyelése/fotózása.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, Paracorr Type-II (860mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8, Ha, OIII, LRGB szűrők
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
5 óra 30 perc (Ha: 2x30, OIII: 3x30, L: 3x10, RGB: 5-5-5x10 perc)
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2016. május
Légköri állapot:
Átlátszóság: 9/10, Nyugodtság: 7/10, Hőmérséklet: +15°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók