A Kozmikus Kéz

a Cassiopeia csillagképben

Kozmikus kéz
Éder Iván

A Cassiopeia csillagkép a szép világító hidrogénfelhők és ragyogó nyílthalmazok mellett látványos sötétködöket is rejt. Ezek közül az egyik a képen látható Kozmikus Kéz, de segítő kezeknek is emlegetik.

A különös formát a képen átívelő barnás sötétköd-komplexum rajzolja ki, melyek katalógusszámai LDN1352, LDN1353, LDN1355, LDN1358. Ez porból és gázból álló ködösség, melynek anyagát a Tejútrendszer csillagainak összeolvadó fénye deríti meg halványan, ennek köszönhetően válik láthatóvá.  Sűrűbb részeiben valószínűleg csillagok születnek, melyről a kép több apró részletén is árulkodó nyomokat, apró piros fényléseket találhatunk.

A kép bal oldalát uraló fényes változócsillag, az SU Cas sötét égről szabad szemmel még éppen megpillantható. Ez a csillag világítja meg a körülötte húzódó, kék színű porfátylakat, mely a VdB 9 katalógusszámot viseli.

A Kozmikus Kezet még 2020-ban kezdtem el fotózni Ágasvárról, akkor azonban nem sikerült befejeznem. Majd egy évvel később, 2021-őszén tértem rá vissza, amikor két törökkoppányi kitelepülés során sikerült még annyi időt fotózni hozzá, hogy a végső kép elkészülhessen.

Technikai adatok

Műszer:
300/1200 Newton, 3" Wynne-korrektorral (1130mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8, LRGB szűrőkkel és ZWO ASI2600MM Pro
Mechanika:
Fornax 51 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off-axis
Expozíciós adatok:
28 óra LRGB
Helyszín, dátum:
Ágasvár, Mátra, 2020. Törökkoppány, 2021
Légköri állapot:
Átlátszóság: 6 - 8/10, Nyugodtság: 5 - 6/10
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók