vdB 141 - Szellem-régió

A Cefeusz csillagképben

vdB 141 - Szellem-régió
Éder Iván
 
Szellemek és kísértetek

A Cepheus Flare molekuláris felhő nagy kiterjedésű és számos csillagkeletkezési területnek ad otthont. A vdB 141 (Sh2-136) jelű ködkomplexum a "Szellem-régió", vagy "Integető szellemek" nevet kapta a ködből kiemelkedő és kezüket feltartó emberalakok miatt. A főleg porból álló felhőben sok születés előtt álló, vagy éppen születő félben levő csillag (ún. protocsillag) bújik meg, melyek a köd anyagából húzódnak össze.

Bipoláris köd

A jobb oldalon látható képkivágáson egy bipoláris ködöt figyelhetünk meg. Ez itt egy sárgásbarnás kúp formájú képződmény, melyet szintén egy ilyen, éppen fejlődő, protocsillag hozott létre (valószínűleg nem is egyedi, hanem kettőscsillagról van szó). A csillag a kúp tetejében ül, de nem látjuk, mert már épp a sűrű porfelhőn belül helyezkedik el. Egy hasonló kúpos képződmény a csillag ellentétes oldalán is megtalálható, ám annak nagy részét takarja a porfelhő. Viszont felhő tetején kicsit kikandikál az U alak felső része, és így szépen azonosítható.

Ezek a ködök rendkívül halványak, így a megfelelő képminőség eléréséhez nagyon hosszú expozíciós időre volt szükség. Így 2013 és 2014 folyamán több éjszakán keresztül készült a kép, összesen kb. 20 óra expozíciós idővel, Ágasvárról.

A Szellem-régióról 2008-ban is készítettem egy felvételt, még tükörreflexes fényképezőgéppel és kb fele ilyen hosszú expozíciós idővel. Az volt a 300/1200mm-es távcsővel készült első fotó.

Technikai adatok

Műszer:
300/1200 Newton, 3" Wynne-korrektorral (1130mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8
Mechanika:
Fornax 51 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
~20 óra LRGB
Helyszín, dátum:
Ágasvár, Mátra, 2013-2014 folyamán
Légköri állapot:
Átlátszóság: 5 - 8/10, Nyugodtság: 6/10, Hőmérséklet: +20°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók