A Triangulum-galaxis (M33)

a Háromszög csillagképben

A Triangulum-galaxis (M33)
Éder Iván

Az M33, vagy közismert nevén a Triangulum-galaxis 3 millió fényéves távolságával hozzánk a második legközelebbi csillagváros. A Lokális galaxiscsoport tagja, ahogyan saját galaxisunk a Tejútrendszer és az Androméda-köd is. Szabad szemmel még éppen megpillantható telihold átmérőjű halvány foltként, azonban ehhez rendkívül tiszta, hold- és fényszennyezés-mentes égboltra van szükség.

Az Androméda-köd még hozzánk is közelebbi szomszédja, hiszen majdnem ugyan abba az irányba látszanak, az égen mindössze 15 fok (kb "kisarasznyi" távolság) választja el őket. Mivel tőlünk mért távolságuk is hasonló (Androméda-galaxisé 2,9 millió fényév), ez azt jelenti, hogy egymástól mindössze kb. 750 ezer fényévre lehetnek. A mérések tanúsága szerint a két galaxis közeledik is egymáshoz, így a jóval kisebb tömegű M33-ra kegyetlen sors vár: az Androméda-köd be fogja kebelezni. Erre azonban még néhány millió évet várni kell...

Az M33 spirálkarjaira kedvező rálátásnak köszönhetően a mély-ég objektumait is kiválóan megfigyelhetjük. Ezek között a legfeltűnőbbek a piros HII területek, melyek hidrogénfelhők, ahol csillagok keletkeznek. Ezek közül a legnagyobb és legfényesebb a képen jobbra fent látható NGC 604, mely egy óriási méretű csillagkeletkezési régió. Annyira fényes, hogy 3 millió fényév távolságból még egy átlagos méretű amatőrtávcsővel vizuálisan is könnyedén megpillantható. A spirálkarokban megfigyelhető kék óriáscsillagok és az egész galaxis felületén jellemző grízesség mind-mind a galaxist felépítő csillagok. (Ehhez kattints a képre és görgess a legnagyobb felbontásért.)

Technikai adatok

Műszer:
300/1200 Newton, 3" Wynne-korrektorral (1130mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8
Mechanika:
Fornax 51 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
300 perc LRGB, összesen 5 óra (L: 10x10, R: 9x10, G: 5x10, B: 6x10)
Helyszín, dátum:
Ágasvár, Mátra, 2015.09.12.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 8/10, Nyugodtság: 7/10
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók