Fátyol-köd (NGC 6960)

a Hattyú csillagképben

Fátyol-köd (NGC 6960)
Éder Iván

Körülbelül 5-8000 évvel ezelőtt a Hattyú csillagképben felrobbant óriáscsillag (szupernóva) maradványainak nyugati részét látjuk. Az objektum teljes kiterjedése igen nagy, kb 10 holdátmérőnyi területen oszlik el. A robbanás után fennmaradt neutroncsillag ultraibolya sugárzása a szétterülő gázt a mai napig jól láthatóan fénylésre gerjeszti, gyönyörű színes filamenteket létrehozva az égen. A szupernóvák nélkülözhetetlenül fontosak az élet megalapozásához, mivel az élő organizmusok kialakulásához szükséges nehezebb elemekből néhány kizárólag csak a hatalmas csillagok heves megsemmisülése során keletkezhet.

A kép készítéséről

Kíváncsi voltam, hogy egy rövid, alig 3 órás június végi éjszaka alatt mit tudok a CCD kamerával megörökíteni úgy, hogy az igazán látványos legyen. A Fátyol-ködre esett a választás. Úgy exponáltam, hogy a H-alfa szűrős felvételek még esti szürkületben és pirkadatkor készültek, az OIII és RGB szűrők pedig teljes sötétben.

A képfeldolgozásnál a Ha szűrős felvételek a köd vörös fényét és színét, az OIII a türkiz, az RGB szűrők pedig a csillagok fényét és színét adják. A végső, fent látható kép valódi színeiben mutatja a ködöt és a csillagokat is.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
QSI 683 WSG-8, Ha, OIII, RGB szűrők
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
Off axis, Lacerta-MGen autoguider + Mgen2Maxim
Expozíciós adatok:
90p Ha, 90p OIII, 10-10-10p RGB, (össz 3,5 óra)
Helyszín, dátum:
Vérteskozma, 2015.07.03.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 6/10, Nyugodtság: 9/10, Hőmérséklet: +13°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók