A Centaurus A (NGC 5128) rádiógalaxis

a Kentaur csillagképben (Centaurus)

A Centaurus A (NGC 5128) rádiógalaxis
Éder Iván

A kb. 14 millió fényévre elhelyezkedő galaxis nem egy szokványos objektum. Ez a legközelebbi rádió- és röntgentartományban is sugárzó galaxis. A fura objektum tulajdonképpen olyan, mint egy óriás elliptikus galaxis, de a közepén elhelyezkedő markáns porsáv "kilóg a sorból", ugyanis az normális esetben csak a spirálgalaxisokra jellemző.

Kattintásra nagyítható

A porsáv kialakulásának oka a mérések és elméletek szerint egy néhány százmillió évvel ezelőtt kezdődött kisebb spirálgalaxis bekebelezése, melynek utolsó fázisai még mindig zajlanak, ennek lehetünk szemtanúi. A porsáv az elnyelt galaxis maradványa, melynek mentén sok fiatal, kék csillag figyelhető meg, amelyek az ütközés során fellépő árapályerők hatására keletkeztek. A röntgen és rádiótartományban megfigyelhető egy óriási energiakilövellés, vagy jet, mely a galaxis központjában lévő szupernagy tömegű fekete lyukból indul. Ez azonban a fenti látható tartományban készült képen nem látható.

A galaxis égi helyzete miatt Magyarországról sajnos nem figyelhető meg. A déli féltekéről viszont már egy binokulárral is fényesen látszik, nagyobb távcsövekkel pedig vizuálisan is szenzációs részletek tárulnak elénk.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
20x5 perc (100 perc összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2010.05.08.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 8/10, Nyugodtság: 8/10, Hőmérséklet: +9°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók