Rho Ophiuchi színpompája

a Skoripó és a Kígyótartó csillagképek határán

Rho Ophiuchi színpompája
Éder Iván

Gyönyörű színes felhők formálják a Rho Ophiuchi hármas csillagának környezetét. Valószínűleg nincs még egy hasonló régió, mely színesen pompázó gázok és sötét, sűrű köd-folyamok tekergő egyvelegének ily lenyűgöző látványát nyújtja.

A Rho hármas csillag körülötti kék reflexiós köd egy nála jóval nagyobb, halvány és sötét anyagból álló molekuláris felhő részét képezi, mely Ophiuchi felhőként ismert és beborítja az egész területet. E hatalmas molekuláris felhő központi legsűrűbb része látható a képen átlátszatlan sötétköd formájában, melynek belsejében intenzív csillagkeletkezés zajlik. A közeli Antares szuperóriás vörös óriáscsillag fénye a ködöt számos helyen sárgás színre festi meg.

A sűrű porból és gázból álló sötétköd szívébe ezen a - látható tartományban készült - képen nem látunk be, viszont az infravörös tartományban készült professzionális (obszervatóriumi) felvételeken közvetlenül tetten érhető a csillagkeletkezés és a sok fiatal csillag jelenléte.

Ez az egyik a legközelebbi és leginkább tanulmányozott csillagszületési régió a Tejútban, tőlünk körülbelül 520 fényév távolságra.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
49x5 perc (4 óra 15 perc összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2010.05.09.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 9/10, Nyugodtság: 9/10, Hőmérséklet: +13°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók