A Nagy Orion-köd

M42, M43, NGC 1977

A Nagy Orion-köd
Éder Iván

Az Orion csillagkép emblematikus objektuma a Messier katalógusában 42 és 43-as sorszámmal szereplő Nagy Orion-köd, mely páratlan népszerűségnek és ismertségnek örvend, nem hiába. Ahogyan az Orion a téli égbolt meghatározó csillagképe, úgy a benne rejlő fényes emissziós-köd a téli égbolt meghatározó mély-ég objektuma. A közeli Lófej-köd is nagyon ismert, de nagyon halvány objektum. Ezzel szemben az Orion-köd rendkívül fényes, már egy kisebb binokulárral is könnyedén felfedezhető az övcsillagok alatt elhelyezkedő fényes csillagcsoportok (csillaghalmazok) körüli ködösség. Amatőrtávcsövekkel pedig jó égről lélegzetelállító látványt nyújt. A belső terület annyira fényes, hogy fényszennyezett égről is szépen látható, viszont a külső területek már halványak, megpillantásukhoz tiszta, átlátszó, fényszennyezésmentes ég kell.

Ezen a fotón az Orion-köd fő alakzata a repülő "madár-alak" a kép jobb oldalát uralja, ahol a madár teste az M42, a feje pedig tőle balra az M43. A legbelső rész (ezen a képen majdnem teljesen fehér) a köd anyagából született fiatal négyes csillagrendszert, másnéven Trapéziumot öleli körül. Ezektől balra egy széles, hullámzó porsávval elválasztva egy szintén fényes részt, a "futó ember" ködöt látjuk (NGC 1977). Ez a futó emberre emlékeztető sötét alak a fényes kék reflexiós ködbe ágyazva, ezen a képen épp fektetve látszik. Az igazán halvány részleteket, mely a kép sötétebb részeit kitölti pedig már csak fotografikus úton lehet megörökíteni.

A kép két jó hideg éjszakán át készült 2017 januárjában Ágasvárról, 90 db ötperces expozícióval. A belső területekre külön, rövidebb záridővel készítettem képeket, hogy azok ne legyenek túlexponálva.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
90x5 perc
Helyszín, dátum:
Ágasvár, Mátra, 2017.01.27-28.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 8/10, Nyugodtság: 6/10, Hőmérséklet: -10°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók