A Sasfióka - köd (LBN 777)

a Bika csillagképben

A Sasfióka - köd (LBN 777)
Éder Iván

A Taurus Molekuláris Felhő, mint az összes molekuláris felhő porból és molekuláris gázokból áll, sűrűsége átlagosan 100-1000 db részecske négyzetcentiméterenként. Anyaguk sötét, nem túl sűrű és hideg is. Gravitációs egyensúlyukat azonban külső hatásra könnyen elvesztik, ilyenkor anyaguk egyre jobban összesűrűsödik. Az egyre sűrűsödő - és ezáltal melegedő – anyagból csomók alakulnak, ún. blok globulák keletkeznek, melyekben végül csillagok - és azok bolygóik - születnek.

A Sasfióka-köd (katalógusszáma LBN 777) a Taurus Molekuláris Felhő része, mely a hozzánk egyik legközelebbi ilyen képződmény, átlagos távolsága kb. 400 fényév. A benne található LBN 777 is egy ilyen sűrűsödő rész, melynek külső, világosabb része reflexiós ködként viselkedve a környező csillagok halvány fényét veri vissza. A sasfej legsötétebb része sötétködként E.E. Barnard katalógusában is szerepel 207-es sorszámmal. Ezen a részen a legsűrűbb a köd, melyen egyetlen háttércsillag fénye sem tud áthatolni, s belsejében valószínűleg éppen csillagok születnek. Az LBN 777-hez igen közel, mintegy 4,5 fokra (9 holdátmérőre) helyezkedik el a Fiastyúk, melynek fényes reflexiós köde szintén a Taurus Molekuláris felhő része.

A Sasfióka-köd a téli hónapokban igen kedvező helyzetben látszik Magyarországról, halványsága miatt azonban csak fotografikusan figyelhető meg.

Technikai adatok

Műszer:
300/1200 Newton, 3" Wynne-korrektorral (1130mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
Fornax 51 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
120x5 perc (10 óra összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Ágasvár, Mátra; 2011.01.28., 29., 30.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 8/10, Nyugodtság: 8/10, Hőmérséklet: -9°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Pixinsight LE, Photoshop

További ajánlott fotók