A Légy sötét porfelhője

a Légy (Musca) csillagképben

A Légy sötét porfelhője
Éder Iván

A kép a déli égbolt egyik kevésbé ismert csillagképben, a Légyben (Musca) található NGC 4372 jelű gömbhalmazt és a közelében elnyúló sötét porfelhőt ábrázolja. A mintegy 10 ívperc (egyharmad holdátmérő) kiterjedésű gömbhalmazt magát is részben elfedi ennek a porfelhőnek egy-egy oldalága, ezért látszanak a megszokotthoz képest kicsit sárgásnak, barnásnak a gömbhalmaz csillagai.

A képet átszelő - angol nevén "Dark Doodad" - sötét porfelhő neve igen furcsa, magyar fordításban talán „sötét bizgentyű köd”-nek, vagy „sötét izé köd”-nek lehetne mondani. Ezt az elnevezést egy világszerte ismert asztrofotós amatőrcsillagász, Dennis di Cicco adta neki még 1988-ban, midőn megpillantotta a terület fotóját. Felfedezője Steven Coe, eredetileg a „Sandqvist 149” nevet adta neki, mégis inkább a később ráaggatott becenevéről híresült el.

A porból és gázokból álló köd egyes részeken igen sűrű, teljesen kitakarja a mögötte elhelyezkedő csillagok fényét. Belsejében csillagok formálódnak, melyek idővel - ha elegen lesznek - fénylésre gerjesztik majd a ködöt és anyagát szétfújják. Egyike a Naprendszerünkhöz legközelebbi csillagkeletkezési régióknak! A kép fényes kék csillaga a Gamma Muscae.

Technikai adatok

Műszer:
200/750 Newton, 3" Wynne-korrektorral (710mm fókusz)
Fényképezőgép, kamera:
átalakított Canon EOS 5DmkII
Mechanika:
SkyWatcher EQ6 + Boxdörfer DynoStar
Vezetés:
9x50mm SkyWatcher keresőtávcső, Lacerta-MGen autoguider
Expozíciós adatok:
23x5 perc (1 óra 55 perc összesen), ISO 1600
Helyszín, dátum:
Hakos astrofarm, Namíbia (1835m); 2010.05.05.
Légköri állapot:
Átlátszóság: 9/10, Nyugodtság: 8/10, Hőmérséklet: +13°C
Képfeldolgozás, egyebek:
ImagesPlus, Registar, Photoshop

További ajánlott fotók